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Most Commonly  
Cited Deficiencies 
A breakdown of the most common deficiencies cited in the North Dakota Clinical 
Laboratory Improvement Amendments (CLIA) program from Oct. 1, 2017, through 
Sept. 30, 2018 is as follows: 

D2009 — Testing of Proficiency Testing Samples. The individual testing 
proficiency samples and the laboratory director (or designee) must attest to the 
routine integration of the samples into the patient workload using the laboratory’s 
routine methods. 

D5217— Evaluation of Proficiency Testing Performance. At least twice annually, 
the laboratory must verify the accuracy of any test or procedure not included in 
subpart I (not regulated). 

D5439 — Calibration and Calibration Verification. The laboratory must perform 
and document calibration verification procedures at least once every six months. For 
exceptions, see the CLIA regulations at 493.1255(b). 

D5471 — Control Procedures. Check each batch, lot number, or shipment of media, 
reagents, disks, antisera and identification systems when opened for positive and 
negative reactivity. 

D6046/D6120 — Technical Consultant/Technical Supervisor Responsibilities. The 
technical consultant/technical supervisor is responsible for evaluating the 
competency of all testing personnel and assuring the staff maintain their competency 
to perform test procedures and report test results promptly, accurately and 
proficiently. 

If you would like to receive CLIA 
Bits electronically, please send 
your e-mail address and company 
name to Bridget Weidner at 
bweidner@nd.gov. 
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Evaluation of Proficiency Testing Results 
The laboratory director must ensure proficiency testing (PT) results are reviewed by 
the appropriate staff to evaluate the laboratory’s performance and determine if 
corrective action is necessary. Unacceptable or unsatisfactory results need to be 
investigated and corrective action performed. Acceptable or satisfactory results less 
than 100% should be investigated and corrective actions performed, if necessary. 
Left ignored, these scores may lead to unacceptable or unsatisfactory scores in 
future events. 

The PT program may assign a score that does not reflect laboratory test 
performance. If there are less than ten participants for an analyte or the needed 
agreement is not obtained, an artificial score will be assigned. If the laboratory does 
not test a proficiency specimen or the submission deadline is missed, the PT 
program will assign a zero score. In these situations, the laboratory must verify the 
accuracy of the results not reflecting true laboratory performance. 
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Sources:  Appendix C - Survey Procedures and Interpretive Guidelines for Laboratories and Laboratory Services; State Operations Manual, 
Chapter 6 - Special Procedures for Laboratories.  

 

CLIA Bits is published by: Division of Health Facilities, North Dakota Department of Health 
600 E. Boulevard Ave., Dept. 301  •   Bismarck, N.D.  58505-0200 
Phone:  701.328.2352   •   Fax:  701.328.1890  •   www.ndhealth.gov/HF 

Mylynn Tufte, MBA, MSIM, BSN, State Health Officer 
Darleen Bartz, Ph.D, Section Chief, Health Resources Section 
Bruce Pritschet, Director, Health Facilities 

Bridget Weidner, Program Manager 
Shelly Heilman, CLIA Surveyor 
Rocksanne Peterson, Newsletter Design 

Questions and Answers (Q&A) 
Q: The lab has two identical blood gas analyzers used alternately for patient testing. Must the lab enroll in 

proficiency testing for each instrument? 

A: No, proficiency testing enrollment is based on analyte, so only one enrollment is needed. The lab may 
alternate testing events with the different instruments. Keep in mind if laboratories use different methods or 
instruments for the same analyte, the laboratory must have a system that twice annually compares the results 
from the different methods or instruments. The laboratory must have written criteria for acceptable differences 
in test values. 

Q: May the laboratory repeat testing on proficiency testing samples before submitting their results to the 
proficiency testing program? 

A: The laboratory must treat proficiency samples the same as patient samples. If the laboratory would repeat 
patient testing for the same results, the proficiency sample may be repeated. Documenting the reason for the 
repeat testing is suggested (for example: elevated white blood cell count). 

Proficiency Testing Reminders 
Test proficiency samples in the same manner as 
patient specimens with the primary method used for 
patient testing. 

Test and report proficiency samples to the degree 
the testing is performed in-house. Do not send 
proficiency samples to another laboratory for 
confirmatory testing even if that is what is done for 
patient samples. 

If more than one instrument or method is used for 
the same test, the laboratory may alternate testing 
events with the different instruments/methods if 
both are routinely used for patient testing. 

Test proficiency samples with the regular patient 
workload by personnel who routinely test patient 
samples using the laboratory’s routine methods. 

The individual testing proficiency samples and the 
laboratory director must attest to the routine 
integration of samples into patient workload using 
the laboratory’s routine methods. The laboratory 
director may designate a qualified technical 
supervisor or technical consultant to sign the 
attestation statements. Keep in mind the technical 
supervisor qualifications for immunohematology. 

Test proficiency samples the same number of times 
routinely used for patient samples. 

Do not engage in inter-laboratory communication regarding 
the proficiency testing samples until after the submission 
deadline. 

Multi-laboratory systems must not communicate regarding 
the proficiency testing samples until after the submission 
deadline. 

Do not send proficiency samples or portions to another 
laboratory for testing. 

Rotate proficiency testing among testing personnel. Each 
individual should test all five samples for that event (unless 
the laboratory routinely uses more than one individual to 
perform patient testing). 

Document the handling, preparation, processing, 
examination, and each step in the testing and reporting of 
proficiency samples (including reconstitution, thawing, 
warming, mixing, dilution calculations, unit conversions, 
etc.). 

Maintain the proficiency testing results, report forms, 
instrument printouts, and attestation statements for two 
years. 


